• Novinky

            • Výberové konanie na funkciu riaditeľa ZŠ s MŠ Vyšné Ružbachy

            • Obec Vyšné Ružbachy, zastúpená starostom obce

              v zmysle 4 zákona č. 596/2003 Z. z. o štátnej správe v školstve a školskej samospráve a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov a v súlade s 5 zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme v znení neskorších predpisov s prihliadnutím na zákon č. 138/2019 Z. z. o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov(ďalej len zákon č. 138/2019

              vyhlasuje výberové konanie

              na obsadenie funkcie riaditeľa Základnej školy s materskou školou Vyšné Ružbachy č. 330.

               

              Viac informácií v prílohe

            • Beseda ROZPRÁVKOVÉ SVADBY V RODE ZAMOYSKÝCH

            • Dňa 28. 4. 2023 nás poctila návštevou autorka kolekcie kníh o kráľovských svadbách Katarína Chapius Šutorová. V úvode si prezrela výstavu zameranú na históriu Vyšných Ružbách a kráľovskú svadbu vo Vyšných Ružbachoch. V spolupráci so starostom obce vyhodnotila najkrajšie žiacke práce tejto výstavy. Milo ju prekvapila rôznorodosť nápadov i to, ako žiakov téma zaujala. 

              Beseda na tému Rozprávkové svadby v rode Zamoyských v jej podaní bola veľmi zaujímavá. Svadbou  Márie Karolíny Zamoyskej s princom Dvoch Sicílií Rénierom de Bourbon sa prepojili svetové a regionálne dejiny. Žiaci mali veľa otázok na svadbu, život i príbehy a osudy rodiny Zamoyských. Veľmi ich zaujímalo aj stretnutie Kataríny s pani Carmen, vďaka ktorej začala Katarína písať svoje knihy. 

              Neodmysliteľnou súčasťou každej besedy z histórie obce sú tradične domáce koláče, ktoré nám opäť napiekli kuchárky zo školskej jedálne. Ďakujeme. :)

              Bola to opäť vydarená zážitková hodina. Informácie, ktoré žiaci nadobudli si budú určite dlho pamätať.  

            • Poplatky za stravu v školskej jedálni od 1. 5. 2023

            • Milí rodičia,

              školská jedáleň prechádza v týchto dňoch na fungovanie v programe Edupage. Prosíme Vás, aby ste poplatky, ktoré vám systém vypočítal, neplatili. :) Vedúca školskej jedálne vás bude kontaktovať. Od mesiaca máj 2023 do konca školského roka budú rodičia platiť len réžiu vo výške 3€ na mesiac + nedoplatky za predchádzajúce obdobie. 

              Ďakujeme. 

            • Svetový deň meteorológie

            • V marci si každoročne pripomíname Svetový meteorologický deň. Tento rok sa oslavuje jubilejné 150. výročie vzniku Svetovej meteorologickej organizácie. Členom Svetovej meteorologickej organizácie je aj Slovensko, a to prostredníctvom Slovenského hydrometeorologického ústavu SHMÚ. Jedným z hlavných dôvodov každoročnej oslavy Svetového dňa meteorológie je zvýšiť povedomie ľudí o problémoch súvisiacich s počasím a klímou a navrhnúť preventívne opatrenia na riešenie tohto problému. Žiaci 7. ročníka si pre svojich spolužiakov pripravili modely meteorologických staníc a meteorologických prístrojov. Všetci so záujmom „nasávali“ nové poznatky a sledovali činnosť týchto zariadení. Každý si odniesol skvelý pocit.

            • Zápis prváčikov

            • Dňa 19. apríla 2023 sa konal v priestoroch našej školy zápis do 1. ročníka. Budúci prváci prichádzali  postupne so svojimi rodičmi a p.učiteľkou. Boli veselí, smelí, vedeli sa predstaviť, povedať o sebe základné informácie. Spolu s pani učiteľkami riešili hravou formou niekoľko jednoduchých úloh. Pracovný list pre budúcich prváčikov bol zameraný na logické myslenie, motoriku, orientáciu a numeráciu. Vyskúšali si, aké je to sedieť v školských laviciach a pozorne počúvať. Všetci odchádzali nadšení s pamätným listom na zápis a vecnou odmenou. Už teraz sa na nich v septembri tešíme!

            • Marec mesiac knihy

            • Marec – mesiac kníh, bol v našej škole bohatý na rôzne akcie a aktivity súvisiace s knihami. Okrem čítania kníh počas vyučovania sa žiaci prvého stupňa mohli zapojiť do súťaže: Knižné hádanky, kde ich úlohou bolo nájsť skryté rozprávkové postavy v hádankách. Starší žiaci si pripravili pre mladších spolužiakov pútavé čítanie z kníh s rôznymi úlohami po ich prečítaní, tiež si vymysleli, nacvičili a zahrali divadielko. Novinkou v našej škole pri príležitosti mesiaca kníh je aj Knižná búdka, v ktorej sú knihy, ktoré si deti môžu požičať a vrátiť alebo vymeniť za inú knihu. Táto búdka sa teší veľkej obľube a preto ostáva v priestoroch vestibulu aj naďalej 😊. Veríme, že týmito aktivitami sme prispeli k tomu, aby žiaci čoraz viac siahali po knihách, pretože: Čítanie je jedno z najväčších potešení, ktoré ti môže samota dať. (Harold Bloom)

            • Marec v staršej triede MŠ

            • V mesiaci marec sme si s deti z našej MŠ pripomenuli „MESIAC KNIHY“. Deti si spríjemnili chvíle s knihou nielen v MŠ rôznymi aktivitami. Po prečítaní a prerozprávaní rozprávok a príbehov deti kreslili ilustrácie, dramatizovali, maľovali a lepili obsah rozprávky: „Červená Čiapočka“. Cieľom tohto obdobia bolo priblížiť deťom, že knihy sú ich kamaráti a skrýva sa v nich množstvo dobrodružstva a zábavy, ale aj nových informácií a poznatkov. Navštívili sme aj miestnu knižnicu, kde sa deťom veľmi páčilo a boli očarené množstvom rôznych kníh. Najviac sa im páčili knihy s obrázkami zvieratiek, princezien a hrdinov. Veľmi nás potešili aj tretiaci zo ZŠ, ktorý nám prišli prečítať Rozprávku o psíčkovi a mačičke a hravou formou pochopiť jej obsah. Pri príležitosti Svetového dňa vody, ktorý si každoročne pripomíname dňa 22. marca, sme si s deťmi pripomenuli, aká je voda vzácna a dôležitá. Spoločne sme si vytvorili poháre z papiera a šli tento deň „osláviť“ k vzácnym prameňom, kde sme realizovali ochutnávku tejto chutnej vody. Deti sa zúčastnili aj súťaže o „najkrajšiu básničku“, v ktorej veselo prezentovali svoje básne. 

            • Marec v mladšej triede MŠ

            • A je tu ďalší mesiac, marec- Mesiac knihy, ktorý sme trávili prevažne s rozprávkami, knihami, divadielkom a venovali sa tak rozvíjaniu poznania v tejto téme. Deti s rozprávkami rastú, vedia ich precítiť a odniesť si veľa užitočného a poučného. Zahrali sme si divadielko s rozprávkovými postavičkami, ktoré si deti samé vyrobili. Významným dňom bol aj Deň vody, kedy sme sa po celý deň rozprávali o význame vody pre nás, pre zvieratá a prírodu okolo. Deti si vyskúšali na chvíľu rolu speváka a speváčky v súťaži Spieva celá trieda. Sadili semienka, kreslili, maľovali a strávili čas aj pohybom v triede, na školskom dvore a na obecnom ihrisku.