• Novinky

            • Dopravné ihrisko – dopravná výchova

            • Dopravná výchova je súčasťou výchovy a vzdelávania žiakov aj na našej základnej škole. Úlohou dopravnej výchovy je pripraviť žiakov na bezpečný a samostatný pohyb v cestnej premávke. Žiaci sú denne súčasťou dopravy – ako chodci, cestujúci alebo cyklisti, preto je potrebné, aby mali základné vedomosti, zručnosti a návyky zamerané na bezpečnosť v rôznych dopravných situáciách. Teoretickú časť dopravnej výchovy žiaci 2. – 4. ročníka absolvovali so svojimi triednymi učiteľkami v škole, potom sa presunuli na detské dopravné ihrisko v Novej Ľubovni, kde bola realizovaná praktická časť. Žiaci si praktickými činnosťami osvojovali predpisy cestnej premávky v rôznych dopravných situáciách. Je dôležité, aby boli deti pozornejšie, opatrnejšie a rozvážnejšie.

            • Pre teba, mamička moja.

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Pre teba, mamička moja..

              Druhá májová nedeľa už tradične patrí našim mamičkám, či starým mamám. Určite nie je náhoda, že tento sviatok slávime v mesiaci máj, ktorý je už od dávna spájaný s láskou a všetkými jej prejavmi. Aj deti z materskej školy si už tradične uctili svoje mamičky, či babičky krásnym programom a milým darčekom. Svojimi piesňami, básňami, tancom a kvetmi potešili taktiež starkých v zariadení pre seniorov.

            • Vesmír očami detí

            • Máme postup na celoslovenské kolo! Žiačka 1.A triedy Michaela Turlíková sa zúčastnila okresného kola výtvarnej súťaže „Vesmír očami detí 2024“ . V Starej Ľubovni sa zúčastnila slávnostného vyhodnotenia. Jej výkres postúpil na celoslovenské kolo v Hurbanove. Michalke srdečne blahoželáme a držíme jej prsty, nech je úspešná aj v celoslovenskom kole súťaže.

              p. učiteľka Monika Andrášová

            • Apríl v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Apríl v mladšej triede.

              Témou mesiaca bola dopravná výchova. Deti sa prostredníctvom rôznych aktivít naučili ,ako sa správať na ceste ,ako bezpečne cez cestu prechádzať, pomenovať niektoré dopravné značky a dopravné prostriedky ,ktoré si všímali počas vychádzky obcou. Prostredníctvom obrázkov spoznávali slovenský znak ,hymnu a vedeli sa orientovať v okolí svojej obce a pomenovať ju. Naučili sa rozpoznávať rozdiely medzi mláďatami a dospelými jedincami niektorých živočíchov a zopakovali si základné farby.

            • Deň Slnka

            • Tretiaci a štvrtáci využili krásny, teplý slnečný deň, na vychádzku na tzv. Úboč. Chodník smerom ku krížu, nášmu cieľu,  lemuje krížová cesta, a tak sa nám pri kráčaní hore išlo o čosi ľahšie pri počítaní zastavení. Pri kríži sme si oddýchli, užili prekrásne výhľady na obec, okolité vrchy, pohoria, obce, dokonca aj na Vysoké Tatry, pobehali všetkými možnými smermi a pri príležitosti Dňa Slnka (3. mája)  vyrobili slniečka z prírodnín, hlavne z púpav. Cesta dole po strmom kopci bola veselá a užili sme si veľa zábavy 😊.

              Petra Ištoňová

            • Matematika trochu inak

            • 25. apríla sme u nás v škole privítali lektorky z vydavateľstva Taktik. Na otvorenej hodine matematiky nám predstavili svoje produkty, priblížili novinky a nové formy učenia. Tretiaci tak strávili hodinu nie so svojou pani učiteľkou, ale s pani lektorkou. Spolu riešili rôzne typy úloh v pracovných listoch aj na interaktívnej tabuli. Pani lektorka žiakov veľmi chválila, že sú šikovní a múdri a ja s ňou môžem len súhlasiť ­❤.

              Petra Ištoňová

            • Apríl v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Apríl v staršej triede.

              V apríli sme sa zamerali na dopravnú výchovu. Doprava je neodmysliteľnou súčasťou života každého človeka, ktorý je deň čo deň účastníkom cestnej premávky. Deti sme postupne pripravovali na samostatný pohyb v cestnej premávke. Poznávali a dodržiavali základné pravidlá správania sa účastníkov cestnej premávky, dodržiavali pravidlo vidieť a byť videný. Spoznávali tiež často videné dopravné značky a rozlišovali dopravné prostriedky podľa miesta pohybu. 18. apríla bol Deň narcisov a skauti zo 66. zboru Eduarda Korponaya prišli aj k nám do MŠ predstaviť túto zbierku a zároveň deti potešili svojou prítomnosťou.

            • Škola v novom životnom kontexte - vzdelávanie 21. storočia.

            • Kurikulárna reforma

               

              O zmenách vo vzdelávaní

              Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR schválilo nový Štátny vzdelávací program (ŠVP). Ten je súčasťou kurikulárnej reformy Plánu obnovy a odolnosti SR, ktorá sa zameriava na naplnenie potrieb vzdelávania pre 21. storočie. Od septembra 2024 bude naša škola patriť medzi základné školy - ďalších odvážlivcov, ktoré majú záujem učiť po novom.  Škola bude od školského roka 2024/2025 zapojená do postupného zavádzania kurikulárnej reformy na Slovensku. Patríme medzi vybrané školy definované expertným tímom, v ktorom bude zastúpené Ministerstvo školstva SR, Národný inštitút vzdelávania a mládeže (NIVaM), Regionálne centrum podpory učiteľov (RCPU) .

               

              Naša motivácia prihlásenia sa do pilotného zavádzania nového Štátneho vzdelávacieho programu

              Vzdelávanie 21. storočia nastavuje objektívne zrkadlo súčasnému stavu spoločnosti z pohľadu jej dynamického vývoja. Pre školu to považujeme za signál na zvýšenie pozornosti. Rozhodli sme sa vstúpiť do pilotného programu do postupného zavádzania ŠVP od nasledujúceho školského roka 2025, pretože chceme byť tvorivou súčasťou meniaceho sa procesu.

              Škola bude mať avizovanú podporu zo strany NIVaM i RCPU, bude zahŕňať metodické a didaktické usmernenia pri tvorbe školských vzdelávacích programov, mentoring a ďalšie vzdelávania pre pedagogických zamestnancov a manažment školy. Učitelia budú môcť absolvovať s využitím EDUKAfest výmenu skúseností medzi školami, ukážkové hodiny, zaujímavé workshopy, diskutovať na dôležité témy a získavať odpovede na otázku  „Ako učiť v intenciách vzdelávania 21. storočia“.  Je to vhodný krok, kedy prebehne správna motivácia učiteľov a bude pochopená potreba zmeny, ktorá bude následne pretavená do vzdelávania žiakov a ocenená rodičmi a širokou verejnosťou.

              Učitelia nadobudnú kompetencie pre napĺňanie cieľov nového ŠVP, ktoré povedú k presunu ťažiska vzdelávania z odovzdávania vedomostí na rozvoj spôsobilostí žiakov a k zvýšeniu citlivosti a možnosti prispôsobenia vzdelávacích programov na individuálne potreby a možnosti žiakov. To v blízkej budúcnosti pre školu znamená

              • obohatiť výchovu a vzdelávanie o nové inovačné formy a metódy práce, ktoré by boli v prvom rade zážitkové, projektové, bádateľské, interaktívne, digitálne;

              • viesť žiakov viac prežívať ako memorovať, nadchýnať sa z maličkostí, žasnúť nad poznaním, viesť ich k základným ľudským hodnotám, empatii, pokore;

              • nebyť učiteľom ako chodiacia encyklopédia, prednášateľom či ,,zjavovateľom právd“, ale sprievodom a poradcom pri poznávaní a rozvíjaní žiakov;

              • usmerňovať žiakov kriticky vyhodnotiť otázky súčasnej doby potrebné pre kvalitný život naozajstných hodnôt;

              • realizovať medzipredmetovú integráciu, využívať tematické vyučovanie  počas vyučovacieho procesu;

              • učiť sa z rôznych digitálnych aplikácií, digitálne technológie využívať a nie zneužívať,

              • rešpektovať vzdelávacie štandardy (výkonové a obsahové) a kognitívne, afektívne a psychomotorické špecifické ciele;

              • edukačný proces meniť v súlade s myšlienkami reformy: od poznatkov ku kompetenciám potrebným pre život v 21. storočí;

              • poskytnúť vzdelávanie, vedomosti, ktoré žiaci vedia pretaviť do zručností v reálnom živote a v praxi ich vedia reálne používať, hľadať súvislosti s bežným životom.

              Škola/učiteľ tak bude pre dieťa

              • sprevádzajúcim priateľom na ceste poznávania,

              • istotou v situáciách, keď si neverí,

              • ochranou, keď sa cíti zraniteľné,

              • láskou, keď potrebuje pohladenie,

              • pomocou, keď nenápadne posúva jeho rozvoj vpred.

              Očakávame

              • kvalitnú vzájomnú spoluprácu všetkých zúčastnených vo výchovnovzdelávacom procese, ktorej bonitou bude napredovanie školy a jej skvalitňovanie,  

              • prienik vyškolených a motivovaných učiteľov, kvalitných učebníc s metodickými príručkami,  spolupracujúcich rodičov,  podporujúcich subjektov: zriaďovateľ, štát, ministerstvo.

              Čo si uvedomujeme

              Začiatky budú ťažké. Zmeny budú náročné a všeobecne ťažko prijímané, sprevádzané strachom z neznámeho, obavami z toho, koľko času a energie do toho sa bude musieť investovať. Avšak len prekročením hranice komfortnej zóny, ako učitelia, sa dokážeme posunúť ďalej. V tejto pilotnej fáze sa nemusíme báť robiť chyby a prijímať „cudzie“ zmeny, ak prispejú k lepšiemu fungovaniu našej školy i školstva vôbec.

               

              „Učme zážitkovo a kvalitne to, čo deti žiadajú a potrebujú pre svoju budúcnosť.“

              „Buďme tvorivým pedagogickým kolektívom zapáleným pre budovanie modernej školy.“

               

              Vyšné Ružbachy, 2.5.2024                                             PhDr. Daniela Hrehová, PhD. MBA

                                                                                                                       Riaditeľka ZŠ s MŠ

               

               

              Bližšie informácie:

              Vzdelávanie 21. storočia

              https://vzdelavanie21.sk/

              Interaktívna mapa základných škôl na Slovensku, ktoré majú záujem učiť od septembra 2025

              https://vzdelavanie21.sk/

              O zmenách vo vzdelávaní. Čo prinesú zmeny. Školám. Učiteľom. Žiakom. Rodičom.

              https://vzdelavanie21.sk/zmeny-v-obsahu-a-forme-vzdelavania/

              Hlavné výzvy, na ktoré nový štátny vzdelávací program reaguje

               

              https://vzdelavanie21.sk/elementor-1286/

              Hlavné ciele nového štátneho vzdelávacieho programu

              https://vzdelavanie21.sk/elementor-1297/

              Digitálny ŠVP

              https://vzdelavanie21.sk/digitalny-statny-vzdelavaci-program/

              Záznamy s prezentáciami. Rozhovory - Kurikulárne zmeny

              https://joj24.noviny.sk/spravy-joj-24/767327-analyzy-24-o-reforme-v-zakladnych-skolach?fbclid=IwAR08Gl_lhoPhfYnjdxzxDULUzaT5Mn-X36btCptRir5-BXsUxKwmkhUqkIU

              https://www.postoj.sk/126281/vravia-nam-ze-sme-vyhodili-z-uciva-malo-ini-ze-vela-realita-sa-ukaze-v-skole?fbclid=IwAR2Bd093cLGsDgw3tL-1E7DebGgQOCrXWsWWimkGrTX2Yrlp-cnCv96Cz3I

              https://vzdelavanie21.sk/zaznamy_odborna_konferencia_nivam/