• Novinky

            • Hviezdoslavov Kubín 2024 – školské kolo II. stupeň

            • Dňa 6. marca 2024 sa v priestoroch našej základnej školy uskutočnilo školské kolo recitačnej súťaže v interpretácii poézie a prózy Hviezdoslavov Kubín 2024. Stretli sa v nej víťazi  školských kôl z II. stupňa, ktorí si medzi sebou zmerali sily v prednese umeleckých textov. Konkurencia bola naozaj veľká. Porota mala neľahkú úlohu. Jej rozhodnutie bolo nasledovné:

              V II. kategórii  krásne 3. miesto obsadilii šikovní recitátori V. Hanečáková  6. A  (poézia), T. Kovaľová 5. A (próza). 2. miesto obsadila V. Pardusová 5. A (próza) a nádherné 1. miesto si vyrecitovali S. Gončárová 5. A (poézia) a N. Palárová 6. A (próza). 

              V recitačnej III. kategórii si úspešné 3. miesto vyrecitovali L. Piešťanská 9. A ( poézia) a M. Bujdošová 7. A (próza). A. Vírová 8. A (poézia) a D. Šlachtovský (próza) 8. A získali vo svojich kategóriách vynikajúce 2. miesta. 1. miesto dosiahli O. Kovaľ 7. A (próza) a L. Hebanovaá 9. A (poézia).

              Všetkým gratulujeme a víťazom prajeme úspech v okresnom kole. Veľa šťastia v ďalších recitačných súťažiach.

              Vyučujúce SJL

            • Čítame škôlkarom

            • “Hodnota knihy by sa mala meriať tým, čo si z nej viete odniesť.” (James Bryce)

              Mesiac marec sa nespája len so začiatkom jari. Ako sa hovorí, človek nie je len chlebom živý, ale potrebuje pre rozvoj osobnosti aj duchovno. Mesiac knihy bol vyhlásený na počesť Mateja Hrebendu, ktorý sa v tomto mesiaci narodil aj zomrel.

              Na oslavy sa nezabúda, a na oslavu knihy sme nezabudli ani my. Na hodine slovenského jazyka sme sa porozprávali o zaujímavom živote Mateja Hrebendu a posolstve, ktorý pre nás zanechal. Napriek zrakovej chybe veľmi túžil poznať, čo sa v knihách píše. Chodil od domu k domu a prosil ľudí, aby mu čítali. Miloval poéziu a sám, už ako 18-ročný, začal písať svoje prvé verše.

              Ako prváci sa učíme čítať a snažíme sa každodenne zdokonaliť naše čítanie, svoje čitateľské schopnosti sme chceli ukázať našim kamarátom škôlkarom. Dňa 7.3.2024 sme sa vybrali do materskej školy a detičkám prečítali úryvky, ktoré máme v šlabikári. Ukázali sme im šlabikár a povedali im, čo všetko sa naučia v prvom ročníku. Deti nás pozorne počúvali a mali radosť, že ešte pred rokom sa s nami hrali v MŠ a teraz im práve my, najmenší žiaci zo školy čítame.

              Pani učiteľka s materskej školy nás pochválila, za odmenu sme dostali sladkú odmenu a dovolila, aby sme sa zahrali s deťmi s materskej školy.

              Posolstvo Matej Hrebendu propagovať čaro a múdrosť kníh si hlboko vážime a chceme rozvíjať tým, že budeme knihy čítať nielen v tomto mesiaci, ale po celý rok.

              Za žiakov 1.A zapísala p. učiteľka Monika Andrášová

            • Čítame pre radosť

            • Naša škola sa zapojila do rozvojového projektu „Čítame pre radosť“, ktorý vyhlásilo MŠVVaM SR. Úspešní sme boli v druhom kole, a tak sme získali finančné prostriedky v hodnote 1000€ na nákup kníh pre štyri triedy prvého stupňa ZŠ. Naše triedne knižnice sme obohatili o množstvo krásnych a zaujímavých kníh, ktoré urobili žiakom veľkú radosť. Pestrosť a kvalita knižnej ponuky pomôže pri rozvíjaní čitateľskej gramotnosti, zručnosti, obohatení slovnej zásoby a tiež detskej fantázie a predstavivosti. Knihy budeme využívať nielen na vyučovaní, no aj počas prestávok a vo voľnom čase.

              Ďakujeme oteckovi našich žiakov, pánovi Vladimírovi Diňovi, za výrobu a montáž poličiek do tried.

            • Február v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Február v mladšej triede.

              Mesiac február v našej škôlke nám priniesol veľa zážitkov. Spoločne sme vyrábali škrabošky a šašov na blížiaci sa karneval a vyzdobili sme si našu škôlku. Tiež robili pokusy s farbami a naučili sme sa ich miešať. Prostredníctvom rozprávok ,obrázkov ,príbehov ,či prezentácie ,spoznávali povolania ,s ktorými prichádzajú do kontaktu. Spúštali loptu po lavičke ,podávali si ju ,kotúľali ,z čoho mali obrovskú radosť.

            • Február v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Február v staršej triede.

              V úvode mesiaca február sme s deťmi pokračovali v oboznamovaní so starostlivosťou zvierat v zimnom období, konkrétne vtáčikov. Deti ukončili toto spoznávanie vytvorením búdky pre vtáčiky. Vychutnali si ešte hry so snehom a vytvorili krásnych snehuliakov. Zúčastnili sa prezentácie spojenej s poznávaním vesmíru. Zaujímavý zážitok mali deti aj počas chemickej show, kde pozorovali a taktiež sa zapájali do pokusov hravou formou.

            • Testovanie 9-2024

            • Celoslovenské testovanie žiakov 9. ročníka základných škôl (okrem žiakovs mentálnym postihnutím) pod názvom Testovanie 9-2024 sa na našej škole uskutoční: 20. marca 2024 (streda) z predmetov matematika a slovenský jazyk a literatúra.

              Náhradný termín testovania sa uskutoční 4. apríla 2024 (streda).

              Bližšie informácie: https://www2.nucem.sk/sk/merania/narodne-merania/testovanie-9

            • Hviezdoslavov Kubín - I. kategória

            • Hviezdoslavov Kubín je celoštátna, najstaršia a najprestížnejšia postupová súťaž a prehliadka v umeleckom prednese poézie a prózy. Školské kolo tejto súťaže v I. kategórii sa konalo v našej škole 22.2.2024. Zúčastnilo sa ho 14 prednášajúcich z troch ročníkov. Spomedzi nich boli najúspešnejší a budú našu školu reprezentovať na okresom kole Linda Hanečáková (3.A) - próza a Mário Harendarčík (4.A) - poézia. Na ďalších miestach sa umiestnili v prednese prózy Miriam Turlíková (3.A) a Lívia Adamová (4.A) a v prednese poézie Dominik Halčin (2.A) a Michaela Orovčíková (3.A). Srdečne blahoželáme a držíme palce na okresnom kole 😊

            • Miss bábika

            • Dňa 21. februára 2024 sa v našej škole uskutočnila súťaž s názvom Miss bábika. Aj keď názov by mohol napovedať, že ide o súťaž o najkrajšiu bábiku, nie je to tak. Je to spevácka súťaž, ktorej účelom je udržiavanie ľudových tradícií, rozvíjanie lásky k folklóru nášho regiónu a podporovanie mladých talentov v oblasti spevu.

              Tieto žiačky sa umiestnili a postupujú na okresné kolo.

              1. miesto: Lea Harendarčíková
              2. miesto: Klára Diňová

              Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným, oceneným gratulujeme a víťazkám želáme veľa úspechov v okresnom kole.

               

              p. učiteľka Monika Andrášová

            • Karneval v MŠ

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Karneval v MŠ.

              Dňa 13. februára sa v našej MŠ konal veselý karneval, na ktorom sa vyšantili lienky, princezné, anjeliky, motýle a rôzne rozprávkové bytosti. Poďakovanie patrí všetkým tvorivým rodičom, ktorí sa podieľali na zhotovení masiek na karneval.

            • Valentínsky ples

            • V piatok, 9.2.2024, sa uskutočnil II.ročník Valentínskeho plesu, ktorý organizovala trieda 9.A pre žiakov 7. až 9. ročníka našej základnej školy. Dievčatá prekvapili svojimi róbami a chlapci štýlovými oblekmi. Mojich deviatakov chcem pochváliť za super prípravu a organizáciu tejto akcie. Nechýbalo občerstvenie, výzdoba, hudba, tanec, spev či súťaž o kráľovnú a kráľa plesu. Veľmi oceňujem hlavne to, že všetko zvládli úplne sami. Som rád, že pozvanie prijali aj naši siedmaci a ôsmaci, ktorí by mali v tejto tradícii pokračovať v ďalších rokoch. Odmenou pre organizátorov plesu bola následná “Nočná škola“, čiže prespávanie v škole, spojené s rôznymi netradičnými aktivitami. Marek Kuruc

            • Olympijský odznak všestrannosti

            • Žiaci našej školy sa aj tento rok zapojili do celoslovenského športového projektu – Olympijský odznak všestrannosti. Mohli sa ho zúčastniť žiaci 6. až 9. ročníka. Veľmi ma teší, že sa naši žiaci každý rok posúvajú k lepším výkonom. Najlepší naši žiaci mohli za svoje výkony získať bronzovú, striebornú alebo zlatú medailu, ktorú sme doteraz ešte nezískali. Všetci žiaci bojovali statočne s pohybovými testami, ale medailu získali len tí najlepší a v tomto roku ich bolo až desať. Bronzovú medailu získali: Branislav Knapík, Nikola Adamiecová, Bianka Pardusová, Matej Dlugoš, Norbert Budzák. Striebornú medailu získali: Pavol Sčensný, Erik Gabriely, Anna Merčaková. Zlatú medailu a náš obdiv získali: Martina Bujdošová a Daniel Zima. Všetkým zapojeným žiakom chcem poďakovať za ich výkony a oceneným medailistom držím palce v krajskom kole, ktorého by sme chceli zúčastníť. Marek Kuruc

            • Olympiáda finančnej gramotnosti

            • Aj tento rok sme sa zúčastnili na Olympiáde finančnej gramotnosti, ktorú organizovala Obchodná akadémia v Starej Ľubovni.  Dňa 7. februára si štvorčlenné družstvá z trinástich základných škôl nášho regiónu zmerali svoje sily v oblasti financií. Naše družstvo tvorili žiaci Gregor Dlugoš (9.A), Branislav Knapík (9.A), Erik Gabriely a (8.A) Dalibor Šlachtovský (8.A). Po minuloročnom  úspechu, kde sme sa umiestnili na druhom mieste,  naši  žiaci opäť nesklamali a tento rok vyhrali krásne  1. miesto.  Zo súťaže si odniesli diplomy a vecné odmeny.  Blahoželáme :)

            • Šaliansky Maťko

            • Každoročne sa na našej škole koná súťaž Šaliansky Maťko. Je to súťaž v prednese povestí, prebieha od roku 1991 a dostala názov podľa miesta, v ktorom pred mnohými rokmi žil spisovateľ Jozef Cíger Hronský.

              U nás prebehlo školské kolo dňa 1. 2. 2024 a porota  v zložení-PhDr. D.Hrehová, Mgr. M.Diňová a Mgr.M.Dudžíková ocenila recitárorky nasledovne :

              1. miesto: Timea Kovaľová

              2. miesto: Emília Halčinová

              3. miesto: Martina Bujdošová

              Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným, oceneným gratulujeme a víťazke želáme veľa úspechov v okresnom kole.

            • Január v mladšej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Január v mladšej triede.

              Tento rok sa začal mrazivým počasím. Deti experimentovali so snehom a ľadom, kreslili do snehu a sánkovali sa. Počas vychádzky sme pozorovali znaky zimy a tiež sme sa rozprávali o tom, ako sa správne obliecť a aká je dôležitá opatrnosť a bezpečnosť pri zimných športoch. Spoločne sme si zahrali rozprávku O Rukavičke, z čoho mali deti obrovskú radosť. Jednou z tém mesiaca bolo „ Zvieratká a vtáky v zime“. Naučili sa pomenovať rôzne druhy zvierat, stavali im domčeky a pre uzimené vtáčiky spoločne pripravili potravu, na ktorej si pochutili.

            • Január v staršej triede

            • Do fotogalérie bol pridaný nový album Január v staršej triede.

              V januári sme s deťmi venovali pozornosť zvieratkám. Deti sme oboznamovali so životom zvierat v zime, čím sa živia, ako im môžeme pomôcť, deti modelovali lesné zvieratká. Spoznávali sme rôzne druhy vtákov, ktoré neodlietajú do teplých krajín, maľovali sme ich, skladali búdky z papiera a zo skladačiek. Počas vychádzky do lesa sme vyhľadávali zvieratká, pozorovali stopy v snehu, počúvali štebot vtákov. Spolu s pani učiteľkou z prvého ročníka sme zrealizovali návštevu do prvého ročníka, kde si predškoláci mohli vyskúšať, aké je to byť na chvíľu školákom. Následne sme s pani učiteľkou dohodli spoločnú „klzakovačku“ detí. Tie zažili veselé chvíle na kopci a porozprávali sa s kamarátmi.

            • Všetkovedko

            • Do súťaže Všetkovedko sa zapojilo 11 detí prvého stupňa. Zmerali si sily a vedomosti o svete,
              prírode, o Slovensku, z cudzích jazykov, slovenčiny a matematiky s deťmi z celého Slovenska.
              Dokázali, že sa vyznajú aj v hudbe a výtvarnom umení. V tejto vedomostnej súťaži najlepšie
              obstála prváčka Johana Jozefíková, ktorá sa umiestnila na 3. mieste (spolu s 2224 prvákmi zo
              Slovenska). Získala titul Všetkovedko a malý darček.

            • Školský karneval

            • Každý rok v období fašiangov sa v našej škole uskutočňuje karneval. Tentokrát sa konal v posledný
              januárový deň, kedy žiaci dostávali aj svoje polročné hodnotenia. V krásne vyzdobenej telocvični sa
              stretli rôzne princezné, čarodejnice, víly, kostlivci, športovci a rôzne iné rozprávkové aj nerozprávkové
              postavy. Zahanbiť sa nedali ani triedne kolektívy a tak sme si mohli vychutnať pohľad na veselých
              šmolkov, unavených spachtošov, sci-fi Avatarov a drsne vyzerajúcich vojakov. Dopravné značky
              v podaní kolektívu zamestnancov školy boli už len čerešničkou na torte :) Všetky masky sa zabávali,
              tancovali, niektorým šťastie prialo aj v tombole a na záver boli ocenené aj najkreatívnejšie masky –
              jednotlivci, dvojica aj kolektív.

            • Ypsilon – slovina je hra

            • Do súťaže Ypsilon sa zapojili aj žiaci našej školy od prvákov po deviatakov. Je to zábavná súťaž v predmete slovenský jazyk a literatúra, ktorá propaguje a popularizuje slovenský jazyk a literatúru ako vyučovací predmet, ale aj zábavnou formou motivuje žiakov k úspešnému riešeniu písomných testov.

              Najúspešnejší žiaci získali diplom s vyobrazenou zlatou medailou a pero s názvom súťaže.

              Najlepší riešitelia:

              Johana Jozefíková 1. A – 100 %

              Klára Diňová 1. A – 94 %

              Sebastián Sčensný 2. A – 96 %

              Dominik Halčin 2. A – 94 %

              Miriam Turlíková 3. A – 91 %

              Lívia Adamová 4. A – 90 %

            • Hľadá sa energia!

            • Súťažiaci tím zo 7.A triedy, s názvom družstva VETERNÍCI, sa zapojil do celoslovenskej súťaže - Hľadá sa energia! Poslaním súťaže je rozšírenie vedomostí detí a mládeže o energetike, ekológii, osvojení si zásad zodpovednosti správania sa k životnému prostrediu, zvýšenie bezpečnosti detí a v neposlednom rade oživenie náplne voľného času mladej generácie. 

               

              Hľadá sa energia (hladasaenergia.sk)